Közgyűlés

2023.10.17. 10:31

Fontos döntés születhet az új józsai bölcsődéről

Modern, kilencvenhat férőhelyes intézmény épült a Gönczy Pál utcán.

Haon.hu

Karnyújtásnyira az új bölcsőde megnyitása

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Uniós forrásból építtetett új, 96 férőhelyes bölcsődét Debrecen önkormányzata Józsán. Az intézmény kivitelezése a közelmúltban befejeződött, elindításának elengedhetetlen feltétele azonban a szolgáltatói nyilvántartásba történő bejegyzés, azaz a működési engedély megszerzése, amelyhez a megfelelő szakmai (személyi és tárgyi) feltételek biztosítása szükséges. Erről tárgyal következő ülésén a város közgyűlése.

Az október 19-i ülésre készült előterjesztés szerint a projekt célja az volt, hogy létrejöjjön egy, a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes bölcsődei épület, mely egészséges környezetet biztosít a kisgyermekek neveléséhez, tekintettel arra, hogy a Debrecen-Józsa városrészen élő családok részéről megnövekedett az igény a helyben történő bölcsődei ellátás iránt. 

A városnak ezen a részén eddig nem volt még az önkormányzat által biztosított bölcsődei szolgáltatása, így a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye férőhelyeinek száma 1164-ről 1260-ra emelkedik. Az új tagintézmény, hasonlóan az eddigiekhez, az elhelyezkedése szerinti elnevezést kapja, azaz DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye Gönczy Pál Utcai Tagintézménye lesz a neve.

A bútorok és eszközök még beszerzés alatt

A tárgyi feltételeket illetően a Városépítési Osztály tájékoztatása alapján a bútorok és játékeszközök beszerzése még folyamatban van. A személyi feltételek esetében elengedhetetlen a megfelelő munkaerő biztosítása. Ez utóbbival kapcsolatban az előterjesztés kiemeli: a hatályos jogszabályok szerint bölcsődei csoportonként 2 kisgyermeknevelő és két csoportra 1 bölcsődei dajka, valamint 5 vagy több csoport esetén plusz 2 kisgyermeknevelő szükséges. 

Tehát a Gönczy Pál Utcai Tagintézmény üzemeltetéséhez 29 fő foglalkoztatása (az intézmény szakmai tevékenységhez kapcsolódóan 1 fő bölcsődevezető, 18 fő kisgyermeknevelő, 4 fő bölcsődei dajka, az intézményüzemeltetési tevékenységhez kapcsolódóan 1 fő szakács, 1 fő diétás szakács, 2 konyhalány, 1 fő mosónő, 1 fő varrónő) szükséges. 

A fentiek alapján a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye álláshelyeinek számát 29 fővel szükséges megemelni, amelynek bérköltségét 2024 januárjától kell betervezni annak költségvetésébe. A javaslat elfogadása esetén az intézmény szakmai tevékenységhez kapcsolódó álláshelyeinek számát 298 főben, az intézményüzemeltetési tevékenységhez kapcsolódó álláshelyeinek számát 93,5 főben, létszámkeretét összesen 391,5 főben állapíthatja meg a közgyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában